Contentarchitectuur
Elk type content wordt opgebouwd uit elementen, zoals titels, inleidingen, beelden en teksten. Samen vormen deze onderdelen je boodschap. De contentarchitectuur zorgt ervoor dat je content uit de juiste elementen is opgebouwd en beheersbaar is.
Een blauwdruk voor je content
Toepasbaar op alle kanalen en contenttypen
Van webpagina tot formulier en van artikel tot nieuwsbrief: alle content die je maakt, is opgebouwd uit een aantal elementen. Als je iemand wilt informeren of iets wilt laten doen, lukt dat alleen als je content ook met dat idee is ontwikkeld en uit elementen is opgebouwd die dat mogelijk maken. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je de teksten kort en bondig houdt, foto’s en video’s gebruikt om je verhaal te ondersteunen en berichten afsluit met een call to action.
De contentarchitectuur bevat richtlijnen en standaarden voor je content en is op alle communicatiekanalen toepasbaar, inclusief alle bijbehorende contenttypen en -applicaties. Hierdoor hebben medewerkers meer houvast bij contentcreatie en is het mogelijk elementen te hergebruiken binnen verschillende kanalen. Zo kunnen onderdelen van een artikel bijvoorbeeld eenvoudig worden toegevoegd aan een FAQ of webtekst.
In een contentarchitectuur beschrijf je hoe elementen samen een contenttype vormen en welke elementen met andere contenttypes kunnen worden gedeeld. Dat maakt dat contentarchitectuur een verbindende factor tussen alle communicatiekanalen en een belangrijk onderdeel binnen het ontwikkel- en beheerproces van content.

Een goede contentarchitectuur maakt je content duurzamer
Een contentarchitectuur maakt content voor meerdere kanalen toepasbaar: heel belangrijk om goed en eenduidig te kunnen publiceren. Een goed ingerichte contentarchitectuur verbetert de duurzaamheid van je content aanzienlijk, en daarmee je contentorganisatie als geheel.
Voordelen van een goede contentarchitectuur:
-
Goedkoper
Contentmodellen en publicatieregels drukken de kosten voor contentcreatie en -beheer.
-
Gerichter
Je kunt je content specifiek ‘targetten’ op klanten en klantgroepen. Door de juiste metadata toe te kennen, kunnen de publicatieregels hun ‘taak’ uitvoeren. Voor elke doelgroep staat de juiste content dan op de juiste plaats. Ook het klant- en bedrijfsproces wordt hierdoor perfect ondersteund.
-
Recyclebaar
Dankzij contentmodellen en enkelvoudige creatie is hergebruik altijd mogelijk. Content die je één keer maakt, kun je via meerdere kanalen publiceren.
-
Efficiënter/effectiever
De publicatieregels en contentmodellen zijn zo duidelijk gestructureerd dat het ontwikkel- en beheerproces soepeler verloopt. En met een beter resultaat.
-
Transparanter
Er ontstaat inzicht en overzicht. Voor iedereen is duidelijk wat waar is gepubliceerd.

Content beter laten aansluiten op de doelgroep en de strategie
Robeco is een van de grootste vermogensbeheerders van Nederland, met klanten variërend van particulieren tot institutionele beleggers. Om met deze klanten te communiceren, zette de organisatie een groot aantal middelen in. Dit leverde echter niet het gewenste bereik en resultaat op.